Bukit Lawang en Lake Toba, Sumatra
Door: leonroet
Blijf op de hoogte en volg Leon
20 Juli 2011 | Indonesië, Medan
Na een heerlijke nachtrust op ons doorgezakte bed en met de beestjes in onze kamer zijn we de volgende ochtend goed gaan ontbijten voordat we op tweedaagse jungle trek zouden gaan in het Gunung Leuser National Park. Gunung Leuser staat vooral bekend als het park waarin de Sumatraanse tijger en de Sumatraanse Orang-oetans te zien. (Er zijn op dit moment 7000 Orang-oetans in Gunung Leuser en de populatie is nog steeds groeiende). Samen met zo’n 7 andere trekkers en onze leuke en goede gids ‘Mowgli’ vertrokken we, op zoek naar de Orang-oetans! We konden onze ogen niet geloven toen we na een kwartiertje lopen al de eerste twee Orang-oetans op ons pad tegen kwamen, een moeder met een baby! Het was echt betoverend om ze te zien! Onze trek kon na 15 minuten al niet meer stuk! Alsof dit nog niet mooi genoeg was hebben we ook nog een mannetje gezien die op de geur van onze lunch af kwam, hebben we ‘Mina’ gezien die als eerst is uitgezet door het orang-oetan rehabilitatie centrum en nogal voorzichtig benaderd moet worden en hebben we nog eens 4 moeders met kindjes gezien! Echt heel indrukwekkend! Daarnaast hebben we ook nog heel veel andere apen gezien en wist onze jonge gids ons echt super veel te vertellen, helemaal top! Na een zware tocht van 8 uur trekken kwamen we aan in het kamp waar we samen met 2 andere groepen de nacht zouden doorbrengen. Na een backbreaking nacht op een dun matje zijn we de volgende ochtend na een bezoek aan een watervalletje op een vlot van rubberen binnenbanden stroomafwaards terug naar Bukit Lawang gevaren. Het was echt een super trek, we kunnen het iedereen aanraden! Na een tweede nacht bij Nora (dit keer wel in haar eigen guesthouse) vertrokken we ’s ochtends met een busje richting Lake Toba.
Na de lange, maar prachtige reis van 9 uur kwamen we aan bij Lake Toba. Lake Toba is het grootste vulkanische meer ter wereld en meet zo’n 100 bij 30 km en het unieke is dat er ook nog een eiland in het midden van het meer ligt. Dit eiland (dat eigenlijk een schierieland is) genaamd Samosir staat bekend als het centrum van de Batak cultuur en was ook het eiland waar wij verbleven. De dag na aankomst hebben we heerlijk aan de rand van het meer wat zonnestralen opgenomen en wat afkoeling gezocht in het water! De tweede dag op Samosir hebben we een brommer gehuurd via Samosir Cottage (ons hotel), maar na 5 minuten rijden vonden we een restaurantje waar ze drie Vespa’s hadden staan die ook te huur waren! Ik wilde altijd al en keer op een Vespa rijden dus we hebben snel onze brommer omgeruild voor zo’n coole Vespa. Na een rondje oefenen reden we Tuk Tuk af (schiereilandje op Samosir) af en gingen we op weg naar Ambarita, 5 km noordelijker. In Ambarita hebben we de ‘Stone Chairs of King Siallagan’ gezien, hier werden 200 – 300 jaar geleden misdadigers berecht en ritueel gemarteld alvorens ze opgegeten werden... Naast deze lugubere plek waren er ook een aantal mooie Batakhuizen te zien. Na Ambarita zijn we doorgereden naar Simanindo waar we de traditionele Batak dans hebben gezien, erg leuk om te zien! (en te doen.. haha) Als laatste stonden de hotsprings op het programma, maar voor we daar aankwamen kregen kreeg ons Vespa avontuur een leuke draai. De standaard was los gerateld samen met de koppelings hendel. Gelukkig werd dit door een lokale handige Sumatraan snel verholpen! De hotsprings waren helaas een stuk minder spannend dan we van te voren gehoopt hadden, dus zijn we weer snel terug richting Tuk Tuk gereden waar we een heerlijke mixed fruit pancake bij Jenny’s Restaurant hebben gegeten. Na ons late lunch nog even door naar Tomok gereden om het graf van King Siallagan te bekijken. Na deze lange dag dachten we snel weer terug in Tuk Tuk te zijn, maar helaas was 500 meter voordat we bij het restaurantje waar we de Vespa hadden gehuurd onze tank leeg waardoor we nog een stukje moesten lopen voor een extra litertje benzine / olie mix... Erg handig die Vespa’s zonder benzine meter... ’s Avonds nogmaals bij Jenny’s geweest voor haar bekende Lake Toba vis, het was inderdaad ook erg goed te doen!
Vandaag hebben we nog even van de zon genoten en daarna de boot naar Parapat van half 2 gepakt waar vandaan we met een busje terug naar Medan zijn gereisd. De rit was was angstaanjagend en ging langs de meest vervuilde plekken die we ooit gezien hebben. Gelukkig zijn we heel aangekomen na 2 keer een bijna dood ervaring te hebben gehad... Na een nachtje in Medan vliegen we morgen om half 9 ’s ochtends richting Bandung, Java. Ons weekje Sumatra was echt geweldig en kunnen we iedereen aanraden! Het zien van de Orang-oetans gecombineerd met één van de mooiste plekjes op aarde genaamd ‘Lake Toba’ was echt een super ervaring! Konden we nog maar wat langer hier bij Lake Toba blijven!!
Aangezien we zo gigantisch veel mooie foto’s hebben gemaakt de afgelopen week hebben we dit keer een ietwat grote hoeveelheid foto’s geupload. We hopen dat jullie er net zoveel van zullen genieten als dat wij doen!
Xxx Robien en Leon
20 Juli 2011 - 14:51
Deniece:
Haha wat een hel in dat guesthouse!! ik zie het helemaal voor me. Maar ook weer avontuur. Vet hoor wat jullie allemaal zien, meemaken! Nu wil ik ook wel naar Sumatra! Veel plezier, xxx -
20 Juli 2011 - 15:08
Cynthia:
Aaahw die aapies: Cute!
Kakkerlakken = minder cute..iew
Weer een superleuk verhaal :D
Dikke kus!! xXx -
20 Juli 2011 - 15:35
Janine:
En...... voelde je het Indonesische bloed door je aderen stromen? Wat een prachtige foto's weer en wat maken jullie een mooie reis en wat zien jullie veel.
Van hieruit (Griekenland, Lefkas) heel hartelijke groeten van Joost, mijzelve, Ari, Amber en Loutje..... Het is hier dan wel geen Indonesie, maar evengoed erg heet en Ari en Amber hebben vandaag lekker gesnorkeld en een tweestrepige vis gezien, die ze Henk hebben gedoopt.
Veel plezier daar en pas goed op julliezelf!
Geia sas!!
J -
20 Juli 2011 - 16:26
Jesse:
Once again, super leuk hoor! ik ben echt kneiter jaloers:P... je hebt er echt grappige foto's tussen zitten! En uhh,,, pas je dr op dat robien je niet inhaalt met haar kleurtje, ik zie namelijk dat je een beetje aan het vervellen bent,,, en dat robien weer zo bruin als een neger wordt :D!
Aju! -
20 Juli 2011 - 16:27
Theo En Ellen:
oma's bloed zal nu sneller gaan stromen als ze jullie in haar geliefde Indonesië ziet.
Wat is het weer een mooie belevenis met prachtige foto's van die apen in hun natuurlijke omgeving.
Morgen vroeg ontvluchten wij de Beemster kermis en vertrekken naar het land van de Vespa's en lekker eten bij La Molinella. Maar ik denk niet dat we jullie daar jaloers mee kunnen maken.
We SMS-en wel hoe wij het daar maken en proberen snel een internetcafé te vinden voor jullie volgende avonturen.
Ciao en veel Bacio's
Elena en Theo
20 Juli 2011 - 16:57
Jolanda En Roel:
Hey lieverds,
Wat een geweldige avonturen zeg en prachtige foto's. Herinneringen voor het leven ......
Ook wel stoer, vinden we. Best trots op jullie!
Wel handig zo'n Vespa-monteur(tje) :-)
Op naar Java .... Pas goed op elkaar en geniet!
Liefs xxxx -
23 Juli 2011 - 04:04
Britt:
Het ziet er allemaal zo leuk uit!!! Echt heel cool..!
Ik denk aan jullie! Dikke kusjes xxx <3 -
29 Januari 2014 - 19:54
Parcifal:
hey!
korte vraag. hoe is je reis vanaf bukit lawang naar lake toba gegaan? moest je toen terug via medan of kon je direct?
groet,
Parcifal